Tuesday, May 18, 2010

Spalte fra 2005 om Ayan Hirsi Ali

Dagbladet brenner
Dagbladet - 26.11.2005 - Side: 04 - Del: 1

Forfatter: Shabana Rehman -

Ja, det var Islam som drepte Theo Van Gogh
JEG KAN FORSTÅ at de religiøse massene anser all religionskritikk som skruppelløse sekulære kapitalistiske menneskers angrep på etikk og god moral. Men jeg forstår ikke at Dagbladet henfaller til det samme språket som disse massene bygger sine misforståelser på. Europa brenner, og du Dagbladet hva gjør du? Henter ved eller vann?

Islam påbyr dødsstraff for mennesker som krenker eller kritiserer Islam. Det gjorde Theo Van Gogh. Han ble drept. Ironisk nok greier Dagbladet i samme slengen å håne Koranen, på årsdagen til drapet, ved å hevde at det ikke var Islam som drepte Theo. Han fornærmet jo Koranen ved blant annet å skrive koransitater på en pisket, naken kvinnerygg. Hva er grunnen til at så mange velger å spytte på graven til Theo Van Gogh, en provokatør, ifølge mange en dust av en kunstner, og er kritikkløse til drapsmannens iskalde ytringer om islam som påbød ham å drepe?

Men det onde, forkledd som rasisme, nazisme og religiøs fundamentalisme har herjet i Europa før og latt bror drepe bror, nabo drepe nabo, menn drepe kvinner og foreldre drepe barn. Nå skjer det igjen, og Dagbladet klarer ikke engang å se at ulven har på seg halalfåreklær. Isteden blir dere med på leken som en annen Rødhette, smiler blåøyd og slår fast, ulven er da ikke så farlig. Islams møte med ytringsfriheten er farlig, og det har altfor mange måttet bøte med livet for. SÅ LA OSS NÅ starte med hva som i hvert fall er sikkert hvis Islam hadde fått bestemme på Dagbladets morgenmøter: Marie Simonsen, denne frekke ugifte barnløse umoralske kvinnen, kunne med nød få beholde jobben hvis hun dekket til ansiktet sitt og holdt seg til reinholdsavdelingen. Skikkelige gifte kvinner med anstendig utdannelse kunne fortsette i egne avdelinger for kvinner, med det forbehold at de ikke skrev, tenkte eller ytret noe som ikke støter noen på noe som helst måte. Hva har vel kvinner å gjøre i ei avis som trykker usladdede bilder av kvinnerumper? Spark dem. Mennene, de vantro, de måtte enten konvertere, eller i toleransens navn fått lov til å fortsette hvis de ikke skrev noe som var i strid med Koranen. Sexannonser, ledere, tv-, bok-, filmanmeldelser, måtte gått gjennom den religiøse sensuren. Ingen ikke-muslim kunne sitte i sjefredaktørstolen. Og hvert morgenmøte skulle starte med en bønn til Allah, og Muhammed (fred være med han) som er hans profet. For ikke å snakke om Dagbladets prisbelønnede sjeftegner Finn Graff. Han kunne like gjerne pakket tegnesakene og kastet dem på bålet.

FINS IKKE I DET FRIE ord innenfor Islam? Jo - fordi det finnes muslimer, fordi muslimer er mennesker, og fordi menneskenes tanke er fri. Derfor finnes det muslimskfødte, sekulære muslimer, troende og ateister som kjemper for ytringsfrihet. De er først og fremst frie og selvstendig tenkende individer. Men istedenfor å ta dette på alvor, leverer Dagbladet på lederplass en tåkete advarsel om hvordan man bør lese Ayaan Hirsi Alis åpne brev til Theo Van Gogh. Som om Dagbladets egne lesere ikke er i stand til å vurdere hennes brev uten denne advarselen? Som om leserne er en gjeng med potensielle islam-hatere som må lese Ayaan Hirsi Ali med et rødt advarselsmerke stemplet av Dagbladet: ikke islam som drepte Theo. Ikke dømme Islam. Ikke kritisere Islam.

DETTE ER HVA jeg leser i dette: «Europeiske muslimer fortjener ikke opplysende, frigjørende religionskritikk. De fortjener å leve i bakstreversk menneskefiendtlige religiøs mørke. Hilsen oss i Dagbladet som hater kristne moralister, som er for likestilling, som gjerne bretter ut seksuell løssluppenhet, trykker annonser der østeuropeiske traffickingofre kan annonsere kåte drømmer for norske menn pr. telefon. Men i toleransens navn og i ytringsfrihetens navn kaller vi Ayaan Hirsi Ali og debatten hun reiser for viktig'. Men bør vi lytte kritisk til henne, altså.» ER MIN tolkning riktig? Hvis IKKE, kvess pennene og svar. Det er ikke jeg som krever det svaret. Dagbladet må innse at det var en pervertert utgave av islam som drepte Theo Van Gogh. Og den slags Islam har muslimer rett og plikt til å protestere mot.

4 comments:

 1. Du er so utruleg flink og skarp med pennen! Å, som eg likar å følge bloggen din!

  ReplyDelete
 2. Kjempefin analyse av islam, jeg er etterhvert kommet til at jeg er enig i den. Koranen er en haug med pisspreik, men jeg leser da litt innimellom. Så er det dette med "abrogation", har ennå ikke fått helt klart for meg om dette er et prinsipp som er alment utbredt blant ulama, som igjen fører til denne vektleggingen av Medina-perioden. Om det er sånn, blir det vanskelig å bortforklare at Muhammeds eksempel fra de siste årene ikke akkurat er fredfullt. Men du som kanskje en gangn har vært muslim, vet vel hva som er mainstream islam på dette punktet?

  ReplyDelete
 3. Jeg har erfaringer fra fundamentalistisk kristendom,så jeg kjenner lusa på gangen både når det gjelder religiøse og politiske retninger.Felles for dem alle er at de depersonifiserer mennesker i stedet for å personifisere dem, knuser dem som enkeltindivider slik at de kan formes og kontrolleres som deler av "Den store enheten".

  Likevel mener jeg at mange ytringsfrihets- entusiaster seiler under falskt flagg. Ingen har lov til å herse med og ydmyke deg og meg i ytringsfrihetens navn.Det samme bør gjelde religioner.Det å ha full frihet til å reise saklige innvendinger er ikke det samme som å nedvedige mennesker ved å spotte den plattformen de bygger livene sine på.
  Ytringsfriheten er begrenset på andre områder også.Soldatene fra Afghanistan har f.eks.forpliktet seg til å holde tett med det de opplever resten av livet. En kan forså det mens krigen pågår,men det er forkastelig å kreve en slik begrensning i ytringsfriheten etterpå.Hvordan kan innbyggerne av et land lage seg realistiske tanker om hva en krig er og dermed berettigede synspunkter hvis de hindres i å skaffe seg slik kunnskap?

  ReplyDelete
 4. Jorunn skriver:

  "Ingen har lov til å herse med og ydmyke deg og meg i ytringsfrihetens navn.Det samme bør gjelde religioner.Det å ha full frihet til å reise saklige innvendinger er ikke det samme som å nedvedige mennesker ved å spotte den plattformen de bygger livene sine på."

  Jo, det er det faktisk. Vi har full rett til å like, elske, kritisere, hate eller spotte ideologier, religioner eller teorier så mye vi vil. En ideologi har ingen rettigheter, bare de som tror på den. Jeg er i min fulle rett til å spotte sosialisme, fascisme eller liberalisme, kristendom eller islam hvis jeg har lyst.

  ReplyDelete