Saturday, April 16, 2011

Emosjonelt utilregnelig

Å kalle Breiviks følelsesløse ansikt for iskaldt, ville være å gi ham en følelse i møte med tiltalen. Følelser viste han ikke.
Oslo sentrum, tidlig morgen, dag én for rettssaken mot Anders Behring Breivik: 150 meter fra Oslo tinghus stopper bilen jeg sitter i for rødt lys.
Det er da jeg rett ved krysset får øye på en 6 år gammel gutt. Han snubler og faller med ansiktet rett ned, mens kneet treffer bakken så jeg kan høre det.
Jeg legger hånden instinktivt på sikkerhetsbeltet og skal til å hoppe ut, da jeg ser et annet barn komme løpende til. Dette barnet løfter opp 6-åringen og gir ham en klem, holder lenge rundt ham i en varm omfavnelse og går videre med ham nedover gaten med armen tett rundt skulderen hans.
6-åringen halter, tar imot trøsten og lar seg dra med. Med skolesekkene på ryggen forsvinner de rundt hjørnet.

Ingenting er endret

Nettopp i dag er denne scenen i Oslo sentrum så sterk at jeg kjenner det brister.
Selvfølgelig er det vanvittig provoserende at han som forårsaket et helvete for så mange mennesker 22 juli, fremstår i retten pent antrukket uten å ha fått et eneste hår krummet på sitt hode. 
Han sitter der og mener nøyaktig det samme som han gjorde før 22 juli. Ingenting er endret.
Å kalle Breiviks følelsesløse ansikt for iskaldt, ville være å gi ham en følelse i møte med tiltalen. Følelser viste han ikke.
Har vi med en person å gjøre helt uten følelser? Nei, for hele verden holdt pusten da det likegyldige ansiktet brast i tårer.
Breivik lot tårer falle, underleppen skalv og sterke følelser forvrengte ansiktet hans til å ligne på et menneske som led.
Breiviks tårer kom ikke plutselig ut av det blå. Det bildet som utløste hans gråt var en video, en ekstrem dystopisk, menneskefiendtlig oppramsing av folkegrupper pakket med en hatretorikk basert på demografi.

Ga seg selv tillatelse til å drepe

Kort oppsummert: Fødselsraten i Europa synker. Muslimraten øker. I Breiviks virkelighetsbilde var en monoman repetering av denne informasjonen det som blant annet gjorde at han ga seg selv tillatelse til å drepe sine egne landsmenn. Bombe oss. Og skyte uskyldige forsvarsløse tenåringer.
Det var denne videoen som påtalemyndigheten, etter nøye vurdering, valgte å vise som en del av sitt åpningsforedrag. Breivik gråt over sitt eget offer for den store saken, og ble sentimental.
Var vi vitne til en mann som gråt over noe i hans øyne sakralt? Breiviks sentimentale øyeblikk kan også ha handlet om at det var det første øyeblikket i rettssaken hvor han fikk delt sin visjon med flere. For en mann som har sittet isolert så lenge, var dette dråpen.
Kanskje vil han briste igjen, når han får flere slike øyeblikk etter hvert som rettssaken vil dreie seg mer om hans ideologi.
Ja, Breivik viste i retten mandag at han besitter sterke følelser, men han følte ikke det på samme sted som alle oss andre. Hans sterke følelser ble nemlig på samme tid et bevis på hans manglende empati.
Breivik viste i retten at han er emosjonelt utilregnelig.
Det var noe fiksjonsaktig over hele scenen og Breiviks opptreden, bortsett fra da ofrene som ikke befant seg i noens fiksjon, men i virkeligheten, og det de ble utsatt for ble lagt frem.

Skal møte barnet i Breivik

I dag fikk vi vite hvor de ble funnet. Hvem de var sammen med da de døde. Vi fikk lagt frem den brutale runden til gjerningsmannen, tegnet ut på grafiske kart over Oslo sentrum og Utøya. Vi fikk høre skuddene som drepte. Smerten og sorgen over hva disse menneskene ble utsatt stoppet alle tanker.
I rettssal 250 var det ingen minnestund, ingen rosetog med folk som løp ut og fylte gatene med tårer, blomster og bilder, ingen kjærlighetseremonier. I dag sto vi overfor ofrene uten noe av dette.
Det var en nøktern klinisk beskrivelse, en anatomisk beskrivelse av de fatale møtene mellom gjerningsmann og de som ble drept. Det gjør det hele enda vanskeligere å holde ut.
Likevel, solglitrende bilde av den hjerteformede Utøya og kjærlighetstiens navn på det grafiske kartet var som en stilk som holdt oss i kontakt med rosenes varme.
Det føltes som om de 77 døde var til stede i rettssal 250, og det er på grunn av dem vi som nasjon skal gjennom denne rettssaken.
Vi skal vite nøyaktig hva som skjedde hver og en av dem, hva som forårsaket dette og hvordan gjenkjenne det som førte til at så mange liv kunne gå tapt.
Tirsdag starter gjerningsmannens forklaring. Breiviks forklaring er også en del av bevismaterialet.
Barnet tidlig mandag morgen i Oslo sentrum viste medfølelse, instinktivt. Vi skal etter hvert møte barnet Breivik i denne rettssaken.

No comments:

Post a Comment